تخیل فعال چیست ؟ به همراه 2 تکنیک تخیل فعال به شیوه یونگ
پیش از آن از تخیل فعال صحبت کنیم، لازم است تا در خصوص ضمیر ناخودآگاه مطالبی را بدانیم. اطلاعاتى در ذهن ما وجود دارد که در اکثر مواقع نسبت به آنها آگاهی نداریم اما گاهی در شرایطی که اصلاً انتظارش را نداریم از آن اطلاعات استفاده میکنیم. این عناصر و اطلاعات در جایی از وجود ما هستند اما، ما نسبت به آن آگاهی نداریم و به فراخور نیاز از آنها استفاده میکنیم و آن ضمیر ناخودآگاه است.(قبلا راجع به ناخودآگاه جمعی صحبت کردیم اما حال راجع به ناخودگاه فردی صحبت میکنیم). امروزه جدایی عجیبی بین ذهن آگاه ما از ضمیر ناخودآگاه وجود دارد. این بدان معنا است که ما پیش از آن باید در خصوص ضمیر ناخودآگاه و کاربرد آن اطلاعاتی داشته باشیم .
سرفصل های محتوا :
تخیل فعال چیست؟
تخیل فعال در اصل گفتگویی با بخشهای مختلف وجودتان است که در ناخودآگاه زیست میکنند. از جهاتی این کار شبیه رویا دیدن است؛ با این تفاوت که شما در حین این تجربه کاملا هشیار و آگاه هستید. در تخیل فعال شما شروع به صحبت با تصاویر و تعامل با آنها میکنید و زمانی که در می یابید آنها دیدگاهی کاملا متفاوت نسبت به شما دارند شگفت زده میشوید به کمک آن میفهمیم تصاویری که در تخیل ظاهر میشوند در حقیقت نمادهایی هستند که بخشهای عمیق وجود ما را آشکار می سازند.
اگرچه یونگ برای رویاها اهمیت زیادی قائل بود، اما معتقد بود تخیل فعال مسیر موثرتری به سمت ناخودآگاه است. چون ذهن آگاه شما مشارکت دارد. در رویاها وقایع به طور کامل در سطح ناخودآگاه رخ میدهد اما در تخیل فعال وقایع در سطح خیال رخ میدهد که نه آگاهانه است و نه نا آگاهانه. اگر به طور مستمر از این تکنیک استفاده کنید به طرز شگفت انگیزی کمتر خواب میبینید ما معمولا چیزی پنهان و مبهم در ناخودآگاهمان داریم که ما را آزار میدهد باید به سراغ ناخودآگاهتان بروید و از آن محتوای ناپیدا بخواهید شکل انسانی به خود بگیرد.
تخیل فعال از نظر یونگ
به اعتقاد یونگ فاصله بین خودآگاه و ناخودآگاه ،پیامدهایی همچون مشکلات عصبی و افسردگی را در پی خواهد داشت . کارل گوستاو یونگ برای مشاهدهٔ آگاهانه تصورات و نمادهای ناخودآگاه و واکنش به آنها تخیل فعال را وضع نمود. تخیل فعال را میتوان رویاپردازی آگاهانه هم خواند. البته این رویاپردازی نه خودجوش بلکه هدایت شده است. این تکنیک از بسیاری جهات شبیه به برخی اشکال مراقبه است.
به بیانی دیگر ، مباحثه و گفتگویی که بین ضمیر ناخودآگاه و خودآگاه انسان صورت می گیرد ،منجر به تخیل فعال می شود. این تخیل موجب می شود تا آنچه در ناخودآگاه ما وجود دارد بیرون کشیده شود و ما بتوانیم به آنچه در زیر زمین وجودی مان هست پی ببریم . زبان ناخوداگاه زبان نمادین است و از طریق نمادها و اسطوره ها و داستان و افسانه و در غالب رویاها پیام خود را به ما می دهد.
واکنش یونگ در زمان افسردگی
یونگ در زمانهایی از زندگی خود به افسردگی مبتلا شد و برای التیام دادن خود به بازی های نمادین روی می آورد. برای مثال گاهی به ساحل دریا می رفت و با استفاده از گل، آب و سنگ ریزه شکل هایی می ساخت، و پس از آن مکالمه ای آگاهانه بین خود و تصاویر و چیزهایی که ساخته بود برقرار می کرد و به تحلیل و درمان خود می پرداخت. در واقع با بازی های هنری ناخودآگاه جمعی مرتبط با افسردگی اش را آشکار و بازنمایی می کرد و این روش را به بیماران خود نیز توصیه می کرد. او این تکنیک را «تخیل فعال» نامید و بعدها به عنوان یکی از تکنیک های روان شناسی تحلیلی و کم و بیش در هنردرمانی استفاده شد.
او هر وقت به بحران های شخصی دچار می شد برای بازنمایی تجارب و تصورات درونی خود به ترسیم، نقاشی و مجسمه سازی می پرداخت و بسیاری از بینش های شخصی و نظریات خود را از طریق همین فعالیت ها به وجود آورد، هم چنین یونگ بیمارانش را به ساختن تصاویر بصری از رؤیاهای شان دعوت می کرد.
او معتقد بود ، بیماری که ، وارد ارتباط با تصویر ناهشیار می شود، چنان چه درکی عقلانی و عاطفی از وضعیت تصاویر ناهشیار خود پیدا کند به یکپارچگی و هماهنگی و در نتیجه سلامت نزدیک می شود. او معتقد بودکه باید بیماران را آگاهانه در معرض فرایند تخیل فعال و تفسیر آن قرار داد.
آموزش تخیل فعال
برای انجام این کار لازم نیست کار سختی انجام دهید فقط سعی کنید در مکانی حضور پیدا کنید که سر و صدا زیاد نباشد و تمرکزتان بهم نخورد و یک زمان مثلا ساعتی به انجام تخیل فعال اختصاص دهید. این کار شبیه مراقبه است با این تفاوت که شما از خود سوال می پرسید و به ناخودآگاه تان فرصت می دهید تا به شما جواب دهد. اصلا نباید در خودآگاهتان اقدام کرده و برای جواب دادن پیش دستی کنید . این کار شبیه زمانی که بود که یونگ وقتی احساس ناراحتی و افسردگی میکرد، انجام میداد.
یک کاغذ و خودکار بردارید و از خودتان راجع به ناراحتی که دارید و یا مسئله ای که برایتان بوجود آمده که نمیگذارد زندگی عادی تان را داشته باشید و یا افسردگی که به روح و روانتان چنگ میزند و اجازه ی زندگی درست و معمولی را نمیدهد. حتی برای کارهای روتین فرصت ندارید ؛ حساسیت های غیرعادی و…. کافیست از خودتان سوال بپرسید و اجازه دهید ناخودآگاهتان به آن پاسخ دهد. اینگونه شما بهتر درک میکنید که مشکل بوجود آمده به چه دلیل است. در بسیاری از مواقع انجام این کار (یعنی تخیل فعال) بسیاری از گره ها و اشتباهات یا سوالات ِموجود در ذهن تان را برایتان بازگشایی می کند.
اگر به دنبال بهترین روانشناس آنلاین هستید ، کلیک کنید.
تکنیک تخیل فعال
در اعماق وجودمان، گنجینهای از رازها نهفته است که کلمات قادر به بیان کامل آنها نیستند. در اینجاست که نمادها پا به عرصه میگذارند و پلی میشوند میان دنیای درون و برون ما. هر نماد، دریچهای به سوی ناخودآگاهمان میگشاید و تصویری گویا از احساسات، افکار و تجربیات عمیق ما را به نمایش میگذارد. گویی تصویری رمزنگاری شده از روحمان را پیش رویمان قرار میدهد و ما را به سفری شگفتانگیز در ژرفای وجودمان دعوت میکند.
تخیل فعال، کلیدی است که قفل این گنجینه را میگشاید. تخیل فعال یک جریان است. این جریان دارای معنی و تصویر است و اجاره می دهد با بیرون کشیدن آنها از احساسات خود و آنچه در درون ما می گذرد بیشتر و بهتر مطلع شویم.
این سفر، سفری انفرادی و منحصر به فرد است. چرا که هر انسان دنیای درونی خاص خود را دارد و نمادها برای هر کس معنای متفاوتی دارند. بنابراین، با گشودن گوش جان به نجواهای ناخودآگاهمان و یاری گرفتن از تخیل فعال، میتوانیم به درک عمیقتری از خویشتن خویش دست یابیم و گامی بلند در مسیر خودشناسی برداریم. (برای اطلاعات بیشتر راجع به دوره خودشناسی کلیک کنید.)
تکنیک دایره یونگ
از نمونه تکنیک های کاربردی و بسیار جالب توجهی که یونگ به مراجعان خود پیشنهاد می کرد این بود که آنها در ابتدا دایره ای ترسیم کنند و سپس از مرکز آن بدون اعمال سلیقه شروع به کشیدن شکل های مختلف کنند تا به خود آن دایره نزدیک شوند. پُر کردن این دایره کمک می کرد تا بیماران یاد بگیرند چگونه می توانند به ناخودآگاه خود نزدیک تر شوند و از تمامیِ آنچه که در آن وجود داشت، مطلع شوند.
یونگ معتقد بودکه با کشیدن اشکال مختلف در یک دایره، آرامش ِنسبی و مطلوبی فرد را در بر می گیرد و باعث می شود که او بتواند تعارض های درونی اش را حل و فصل نماید یا به طریقی از آن آگاه شود. کار گوستاو یونگ می گویدبا انجام این کارها می تواند «ماندالای »خود را یافت .
ماندلا چیست؟
ماندالا لغتی سانسکریت به معنای دایره است. یکی از قدیمی ترین و جهان شمول ترین انگاره های بشری دایره است. ماندلا یک کهن الگو به شمار می آید و در بسیاری از موارد به عنوان جهان هستی یا تمرکز بر روی خویش از آن استفاده می شود. به عبارتی از آن برای جستجو درون و آنچه که در وجود هرکس می گذرد، استفاده می شده است.
بنابراین منظور از ماندلای خود این است که درونیات و خلق هر فرد مخصوص اوست و با شخص دیگری کاملا متفاوت است. یونگ معتقد است بشر در آثار خود بر دیواره ی غارها، تنه ی درختان جنگل، روی سفال ها و بر سردر پر نقش و نگار معابد، صوری ماندالایی نقاشی کرده است. ماندالا در واقع نمادهای کهن الگوی درونی را یکپارچه می کند، فاصله ی هشیار و ناهشیار را کم می کند و فرد به یکپارچگی که همان تفرد و وضعیت منحصر به فرد خویشتن است می رسد. ماندالا ارتباط جدیدی از ایگو و خود می آفریند. در واقع ماندالا مانند وسیله ای فرافکن عمل می کند و مسائل درونی را بیرون می ریزد.
محتوای پیشنهادی : اگر برای شما سوال است فرافکنی چیست کلیک کنید.
آیا می توان روش تخیل فعال را به طور روزمره به کار گرفت؟
این روش یک روش بسیار قدیمی برای رفع تعارضات و درک درونیات است و در بسیاری از کتاب ها و مجله ها به روش تخیل فعال اشاره شده است. روش تخیل فعال به شما این اجازه را میدهد که به جای صحبت کردن از جانب خودتان ، این فرصت را در اختیار من درونتان بگذارید که خیلی وقت ها مجالی برای گفتگو و بیان احساساتش نمی یابد.
سوالات متداول
تخیل فعال چیست؟
به بیان کلی میتوان گفت تخیل فعال، کاری است که می توان با آن به یک درک نسبی از وضعیت روح و روان و ناخودآگاه رسید و آن را کنترل کرد یا برای بهبود آن کوشید. در اصل گفتگویی با بخشهای مختلف وجودتان است که در ناخودآگاه زیست میکنند.
آیا می توان روش تخیل فعال را به طور روزمره به کار گرفت؟
این روش می تواند در بسیاری از جنبه های زندگی راهگشا و کمک کننده شما باشد.
ماندلا چیست؟
ماندلا یک کهن الگو به شمار می آید و در بسیاری از موارد به عنوان جهان هستی یا تمرکز بر روی خویش از آن استفاده می شود. به عبارتی از آن برای جستجو درون و آنچه که در وجود هرکس می گذرد، استفاده می شده است.
دیدگاهتان را بنویسید