اعتماد به نفس و روش های افزایش آن
اعتماد به نفس
نتیجه آنکه اعتماد به نفس :تقابلی است میان باور ٫ تفکر و احساس
اعتماد به نفس بالا: در عملکرد مثبت، ارزش گذاری بهتر و اطمینان به توانایی ها و نداشتن اعتماد: به نفس در بی انگیزگی، افسردگی و ناتوانی نمود پیدا می کند.
متضاد اعتماد به نفس
در بالا با معنی کامل اعتماد به نفس آشنا شدید. اما نقطه ی مقابل آن چیست ؟ زمانی که اعتماد به نفس نداریم ممکن است احساس نا امنی و خود تردیدی و خود آگاهی کنیم. (برای مشاهده و اطلاعات بیشتر راجع به کلاس خودشناسی کلیک کنید.). غریزه ی ما در موقعیت های جدید، تمایل دارد از شکست، تمسخر و قضاوت دیگران یا احساس بیکفایتی دوری کند. تنها ویژگی مثبتی که این اعتماد به نفس پایین دارد این است که فرد متکبر و خوخواه نمیشود.
نشانه های اعتماد به نفس پایین
موارد گفته شده در بالا بارز ترین نشانه های وجود اعتماد به نفس یا فقدان آن است که در تمامی روابط فردی و اجتماعی ما ،از دوران کودکی تا نوجوانی و بزرگسالی آشکار می شود و زندگی ما را تحت تاثیر قرار می دهد. چند بار تا بحال برایتان اتفاق افتاده که کاری را انجام داده اید، اما تمایلی به انجام آن نداشته اید وعلیرغم میل باطنی خود آن را به سرانجام رسانده اید؟
تا به حال، چند بار برایتان اتفاق افتاده که حق خود را به دیگری داده اید و علیرغم این که حقیقت چیز دیگری بوده است و شما فقط نگاه کرده اید و سکوت ؟ چند بار ،تا به حال فکر کرده اید که قوی نیستید و به خاطر نداشتن اعتماد به نفس، از انجام یا ادامه آن کار ،کناره گرفته و تسلیم شده اید؟ چند بار تاکنون آگاهانه از روی عادت، تسلیم شده اید؟
هر روز بارها، انتخاب هایی در مسیر زندگی برای ما پیش می آید، تعدادی از این انتخاب ها به ما قدرت، اعتماد به نفس، شجاعت و ارزش می دهند و بعضی از این انتخاب ها برای ما ترس و سرکوب اعتماد به نفس به همراه می آورد. این عدم اعتماد به نفس موجب می شود که خود را شایسته انجام آن کار ندانیم و این عدم شایستگی ترس را در ما تقویت کرده و قدرت و شجاعت خود را از دست می دهیم. در این زمان به گونه ای رفتار می کنیم گویا که ضعف و ناامنی را در وجود خود باور داریم.
البته شاید این چرخه منفی در تمام عملکردهای ما صورت نپذیرد (مثلا من دربعضی از امور خود موفق بوده و با اعتماد به نفس رفتارکنم اما در اموری از زندگی ترس بر من غلبه کرده و نتوانم به خواسته های خود برسم و هربار که ترس موجب شود به اهداف خود دسترسی پیدا نکنم، خود را ناتوان دیده و احساس بی ارزشی ،نا امیدی و ناتوانی در من ایجاد می شود.)
بالابردن اعتماد به نفس
برای بالا بردن اعتماد به نفس خود باید چگونه عمل کرد؟ اولین قدم برای اعتماد به نفس چیست ؟ جهت بازسازی و افزایش اعتماد به نفس ، در ابتدا باید در جهت بهبود بخشیدن به عزت نفس خود اقدام نماییم. باید خود را بپذیریم و دوست داشته باشیم، پذیرش خود علیرغم تمام کاستی ها و ضعف ها (حتی قسمت های سایه که میتوانید برای رفع آن از دوره ی سایه شخصیت استفاده کنید ).
باید بدانید که، دانش و خرد به تنهایی نمی تواند اعتماد به نفس ما را افزایش دهد، بلکه سفر به درون می تواند نحوه نگرش ما را نسبت به واقعیت دگرگون کند. آنچه موجب سردرگمی و احساس ضعف و ناامیدی در ما می گردد، چیزی بجز ترس های خیالی و یا واقعی نیست. هر گونه مشکلی که پیش روی ما قرار می گیرد هیچ هدفی ندارد، بجز آنکه ما را قوی تر کند و خویشتن ما را متعالی تر نماید.
تمامی موانعی که پیش روی ما قرار می گیرد در واقع فرصت هایی است تا بتوانیم رشد کنیم. به مرور زمان خواهیم دید که آنچه یک روز بر ای ما درد ، رنج ، ترس و غم بود، به امید، قدرت، شجاعت و عشق تبدیل می شود. می بینیم که با قدرت و توان بیشتری ایستادگی می کنیم و با اعتماد به نفس و قدرت به جلو حرکت خواهیم کرد.
چگونه بر ترس هایمان غلبه کنیم ؟
می بایست که با ترسها روبرو شویم. ترس، احساسی واقعی است که می تواند قدرت را از ما بگیرد. ما بیشترین قدرت را از انتخاب های خود و کارهایی که انجام می دهیم، بدست می آوریم. هر انتخاب، ما را به سمت همان آشنای قدیمی، یا به سوی آینده ای نو هدایت می کند و ترس می تواند بدون هیچ گونه هشداری بر ما غلبه کند.
این انتخاب های روزانه، یا از عزت نفس و اعتماد به نفس ما می کاهد یا اینکه به شخصیت ما غنا بخشیده و باعث احساس قدرت وسر زندگی در ما می شود. توانایی ما برای از بین بردن ترس بستگی به این دارد که انتخاب براساس برنامه ریزی و تفکر انجام گرفته باشد یا اینکه بدون برنامه ،ناخوداگاه و غیر ارادی. ما اگر درک درست و قوی از خود نداشته باشیم، از خویشتن خود دور می شویم. در این صورت پر از شک و تردید بوده و گیج و سردرگم هستیم و در برابر دشواری ها تسلیم .
آن زمان که باید حرف بزنیم سکوت می کنیم و هر زمان که باید سکوت کنیم حرف میزنیم. در این زمان ترس باعث می شود که ما فقط آن چیزی را انتخاب کنیم که به ما امنیت بدهد. ترس ما را در تردید، وحشت و نگرانی نگه می دارد و جرات انجام هر گونه عمل درستی را از ما می گیرد. ترس ما را به سمت انتقاد و سرزنش از خود کشیده و باعث می شود که از انجام هر گونه عمل درست باز بمانیم.
از کجا بفهمیم اعتماد به نفس داریم ؟
هربار که ترس را انتخاب می کنیم آرزوهایمان پرواز کرده و از ما دور می شوند. ترس یعنی سر تعظیم فرود آوردن در برابر تجربیات گذشته. ترس امروز مانند یک باد عمل می کند. اما ترس های آینده همچون گردباد و طوفان خواهد بود وت مام آمال و آرزوهای ما را با خود خواهد برد. آیا صدای ترس خود را می شناسید؟ اگر به صراحت صدای ترس خود را نمی شناسید خوب دقت کنید شاید صدای ترس شما یکی از صداهای زیر باشد:
- تو زشتی
- تو بی لیاقتی
- تو نمی توانی
- تو شایستگی انجام هیچ کاری را نداری
- همه تورا طرد می کنند
- و…
شاید صدای ترس تان همچون نجوایی در گوش شما می گوید:
- مراقب باش
- دقت کن
- اگر شکست بخوری چه خواهی کرد
- تا وقتی مطمئن نشدی کاری انجام نده
- تو برای این کار مناسب نیستی
- اعتماد نکن
- و….
ما در زمان مواجه شدن با ترس هایمان سه کار انجام میدهیم
۱-انکار می کنیم .
۲- اجتناب می کنیم .
۳- با ترس ها دست و پنجه نرم می کنیم .
ما باید ترس هایمان را ببینیم و بپذیریم ودرک کنیم وتنها راه درک کردن ترسها این است که آنها را همانگونه که هستند به رسمیت بشناسیم.
بدین معنا که این ترس ها برداشت های اشتباه از دل تجارب گذشته ما هستند.
7 روش تقویت و افزایش اعتماد به نفس
در بالا به راهکاریی برای درمان کمبود اعتماد به نفس بررسی کردیم و حال در اینجا به روش های بالا بردن اعتماد به نفس اشاره خواهیم کرد. چه در یک زمینه خاص اعتماد به نفس نداشته باشید و چه در تلاش برای احساس اطمینان در مورد هر چیزی هستید، راهکارهای زیر می تواند به زیر تقویت اعتماد به نفس شما کمک کند:
۱- مقایسه خود با دیگران ممنوع
اگر شما هم خودتان را با دوستان ، فامیل و یا دیگر افراد مقایسه میکنید ، باید بگوییم این یک امر طبیعی است اما به افزایش اعتماد به نفس شما کمکی نمیکند. زمانی که خودتان را با دیگری مقایسه میکنید ، سریع یاد آور شوید که این کار مفید نیست. اگر نسبت به زندگی دیگران حسادت دارید، نقاط مثبت و قوت زندگی خودتان را به یاد آورید.
۲- اطراف خود را با افراد مثبت احاطه کنید
اطرافیان شماچه احساسی در شما ایجاد میکنند ؟ آیا شما را بالا میبرند و یا پایین می آورند؟ آیا شما را قضاوت میکنند یا همانطور که هستید دوستتان دارند ؟ افکار و عقاید اطرافیان شما میتواند روی شما تاثیر گذار باشد. پس سعی کنید دنبال افراد مثبت اندیش باشید این کار میتواند باعث افزایش اعتماد به نفس باشد. اعتماد به نفس و مثبت اندیشی باعث بهبود کیفیت زندگی افراد می شود. اینگونه میتوانید مدیریت استرس بهتری نیز داشته باشید.
۳- مراقب بدن خود باشید
زمانی که کار مثبتی برای بدن و روحتان انجام میدهید میتواند باعث بالا رفتن اعتماد به نفس در شما شود. مثلا شما میتوانید رژیم غذایی سالم داشته باشید. زمانی که شما از مواد مغذی استفاده میکنید، قوی تر و پر انرژی تر هستید. طبق مطالعات ، ورزش بدنی باعث افزایش اعتماد به نفس می شود. مدیتشین نیز میتواند یکی از بهترین روش بالا بردن اعتماد به نفس باشد چرا که علاوه بر خود شناسی شما را از داشتن افکار منفی متوقف میکند.
۴- با خودت مهربان باش
زمانی که شکست میخورید و یا کار اشتباهی انجام میدهید ، با خودتان مهربان باشید. این به شما امکان می دهد از نظر عاطفی انعطاف پذیرتر شده و احساسات چالش برانگیز را بهتر هدایت کنید.
5- با ترس های خود روبرو شوید
یکی از بهترین راه افزایش اعتماد به نفس ، روبرو شدن با ترس هاست. اگر میترسید و یا فکر میکنید قراراست خرابکاری کنید، آن کار را شروع کنید.
6- کارهایی را انجام دهید که در آنها مهارت دارید
زمانی که شما کاری را به خوبی انجام میدهید، اعتماد به نفس شما بالا میرود. نقاط قوت حتی قوی تر می شوند، که به بهبود باور شما نسبت به خودتان کمک می کند. این اتفاقات به میزان رضایت شما از زندگی افزایش می یابد.
7- بدانید چه زمانی باید نه بگویید
نه گفتن در کارهایی که باعث کاهش اعتماد به نفس شما میشود، اشکالی ندارد.
منابع : کتاب شجاعت ، مقالات علمی
نویسنده کتاب : دبی فورد
مترجم کتاب : ناهید سپهر پور
انتشارات کتاب : بنیاد فرهنگ زندگ
دیدگاهتان را بنویسید